Ambassade van België in Australië
Home Naar België komen Visum voor België

Visum voor België

 

Verplicht formulier voor reizen naar België 

Vanaf 1 augustus 2020 moeten alle personen die vanuit het buitenland naar België terugkeren of naar België reizen en hier langer dan 48 uur verblijven een identificatieformulier (Passenger Locator Form) invullen. U kan dit formulier hier invullen.

Uitbesteding van het visumaanvraagproces

Vanaf dinsdag 21 september is de Ambassade van België in Canberra begonnen met het uitbesteden van het administratieve & logistieke proces van alle visumaanvragen (zowel lange als korte visa). Dit betekent dat alle aanvragers nu hun aanvraag en relevante documenten moeten indienen bij een van de 6 visumaanvraagcentra in Australië en Nieuw-Zeeland van onze outsourcingpartner VFS Global. De ambassade accepteert geen visumaanvragen meer per post. Verdere details staan hieronder vermeld, of lees het persbericht hier.

Alle informatie over visumaanvragen voor België vindt u terug op de website van de Dienst Vreemdelingenzaken van de FOD Binnenlandse Zaken, die de bevoegde Belgische autoriteit is voor de toegang tot het grondgebied, het verblijf, de vestiging en de verwijdering van vreemdelingen in België.
 

COVID-19: Reisbeperkingen naar België

Niet-essentiële reizen naar België zijn toegestaan voor:

 • burgers en ingezetenen van EU/Schengen-landen;
 • ingezetenen van landen die op de witte lijst van de EU staan. Australië en Nieuw-Zeeland staan ​​momenteel op de witte lijst van de EU;
 • reizigers met een acceptabel vaccinatiebewijs.

De volgende vaccinatiecertificaten worden geaccepteerd:

 • EU digitaal COVID-certificaat;
 • Een vaccinatiebewijs afgegeven in een land dat niet tot de EU behoort en met minimaal de volgende informatie in het Nederlands, Frans, Duits of Engels::
 • gegevens specifiek van de gevaccineerde persoon (naam, geboortedatum en/of ID-nummer);
 • gegevens die aantonen dat alle doses van een vaccin tegen SARS-Cov-2 minstens twee weken voor de reis zijn toegediend, zoals aangegeven op https://www.info-coronavirus.be/en/;
 • de merknaam en de naam van de fabrikant of houder van de vergunning voor het in de handel brengen van elk toegediend vaccin;
 • de datum waarop elke dosis van het vaccin is toegediend;
 • de naam van het land waar het vaccin is toegediend;
 • de verstrekker van het vaccinatiebewijs met zijn handtekening, stempel of een digitaal leesbare unieke certificaatidentificatiecode.

De Ambassade is van mening dat vaccinatiebewijzen uit Australië, Nieuw-Zeeland, Vanuatu, Cook Islands en Nauru aan bovenstaande eisen voldoen. We zijn bezig met het maken van deze beoordeling voor vaccinatiecertificaten van de andere landen in ons rechtsgebied.

Mensen die niet aan bovenstaande eisen voldoen, kunnen alleen reizen als ze een wezenlijke reden hebben. Voor meer informatie zie: https://www.info-coronavirus.be/en/faq/.
 

VISA

Voor algemene informatie over Visa voor België verwijzen wij u naar de website van onze outsourcingpartner VFS Global (Australië of Nieuw-Zeeland).

Welk type visum?

Visum kort verblijf (visum type C – Schengenvisum)

Het Schengenviusm geeft u toestemming om op het Schengengebied te verblijven voor een periode van niet langer dan 3 maanden gedurende een periode van 6 maanden vanaf uw eerste binnenkomst op het grondgebied.

Australische en Nieuw-Zeelandse staatsburgers hebben geen visum nodig wanneer ze naar België reizen voor zaken of voor persoonlijke reizen. Het verblijf in het Schengengebied mag niet langer zijn dan 90 dagen in een periode van 6 maanden. Houd er rekening mee dat Australische en Nieuw-Zeelandse bezoekers een geldig Australisch of Nieuw-Zeelands paspoort moeten overleggen (minimaal 3 maanden geldig op de dag dat ze België verlaten), een bewijs van voldoende saldo en een retourvliegticket.

Een Schengenvisum is geldig voor de volgende 26 Europese landen: België, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, IJsland, Italië, Letland, Liechtenstein, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Portugal, Slowakije, Slovenië, Spanje, Tsjechië, Zweden en Zwitserland.

 • Als u van plan bent meerdere Schengenlanden te bezoeken, vraag dan een visum aan bij de ambassade of het consulaat van het land dat uw hoofdbestemming is. Het wordt over het algemeen gedefinieerd in termen van de duur en het doel van het verblijf (bijv. conferentie).
 • Als er evenveel tijd wordt doorgebracht in twee of meer Schengenlanden, vraag dan een visum aan bij de ambassade of het consulaat van het land dat uw eerste punt van binnenkomst is. 

Visum lang verblijf (visum type D – Belgisch visum)

Geeft u toestemming om langer dan 90 dagen in België te verblijven. Visa D kan voor een aantal doeleinden worden verkregen, waaronder universitaire studies, onderzoek, werk (voor houders van een gecombineerde vergunning of een beroepskaart), werkvakantievisum, gezinshereniging, pensionering. Alle nationaliteiten zijn onderworpen aan de visumplicht voor dit soort verblijf in België.

Procedure

Bezoek de website van ons outsourcingbureau VFS Global Australie of Nieuw-Zeeland. U kunt ook hier klikken voor het visumaanvraagformulier (VisaOnWeb platform). U dient zich eerst online te registreren. Nadat u het aanvraagformulier online in VisaOnWeb heeft ingediend, kunt u het aanvraagformulier afdrukken en ondertekenen.

Bezoek de website van VFS Global (Australie of Nieuw-Zeeland) voor een checklist met benodigde bewijsstukken, afhankelijk van het doel van uw reis naar België. Maak voldoende kopieën van uw aanvraagformulier, foto's en ondersteunende documenten, wat afhangt van uw visumcategorie.

Maak een afspraak op de website van VFS Global om uw aanvraag en bewijsstukken in te leveren bij een van de Visa Applications Centers. Bij het Visa Application Center worden uw biometrische gegevens (live foto en vingerafdrukken) genomen.

Waar kan ik mijn visumaanvraag indienen?

Voor inwoners van Australië of Nieuw-Zeeland

De visumaanvragen moeten worden ingediend bij een van de kantoren van onze visumoutsourcingpartner VFS Global.
Er zijn momenteel 6 Visa Application Centers (VAC) in Australië en Nieuw-Zeeland:

1. Canberra
Level 4, 10 Hobart Place
Canberra, ACT 2601

2. Sydney
Suite 9.03, Level 9, 139 Macquarie Street
Sydney, NSW 2000

3. Melbourne
Suite 3, Level 13, 55 Swanston Street
Melbourne, VIC 3000

4. Perth
Suite 3.02, Level 3, 182 St. Georges Terrace
Perth, WA 6000

5. Wellington (momenteel gesloten wegens COVID lockdown)
Level 4, 49 Boulcott Street
Wellington 6011

6. Auckland (momenteel gesloten wegens COVID lockdown)
Level 7, 87-89 Albert Street
Auckland 1010

OPMERKING:

Indien u in een van onderstaande locaties woont en u uw aanvraag niet kan indienen bij een van de Visa Application Centers hierboven vermeld, neem dan contact op met de Ambassade via canberra@diplobel.fed.be en vermeld uw volledige naam, paspoortnummer en visumcategorie. We zullen u dan contacteren met alternatieve instructies om uw aanvraag in te dienen.

 • Queensland
 • Tasmania
 • Northern Territory
 • South Australia
 • Zuidereiland van Nieuw-Zeeland

Houders van officiële paspoorten (dienst- of diplomatieke paspoorten) en familieleden van EU-burgers kunnen hun visumaanvraag rechtstreeks indienen bij de ambassade in Canberra. Afspraken dienen vooraf gemaakt te worden via canberra@diplobel.fed.be

Voor inwoners van Papoea-Nieuw-Guinea en eilanden in de Pacific

Gelieve contact op te nemen met de ambassade via canberra@diplobel.fed.be om informatie te krijgen over de plaats van indiening.

Formulieren & informatie

Informatie over de GDPR:

General Data Protection Regulation. Information to be provided to applicants concerning the processing of personal data in the Visa Information System (VIS) provided upon short stay visa applications
Privacy statement. Processing of personal data in the context of a visa application

Nuttige links:

Dienst Vreemdelingenzaken in Brussel: https://dofi.ibz.be/en (website onder constructie)
Covid maatregelen en beperkingen in België: https://www.info-coronavirus.be/en/faq/
Over het aanvragen van toestemming om Australië te mogen verlaten: https://covid19.homeaffairs.gov.au/leaving-australia
Over terugkomen naar Australië: https://covid19.homeaffairs.gov.au/coming-australia